måndag 6 februari 2012

Hönökaka



Ingredienser:
25 g jäst
1 msk margarin
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 msk sirap
3 dl rågsikt
2 dl vetemjöl

Gör såhär:
Sätt ugnen på 300°
Smula ner 25 g jäst i en bunke..
Smält 1 msk margarin i en kastrull, häll sedan i 2 dl mjölk tills det blir 45/35° (45° om det är torr jäst) varmt häll sedan det över jästen.
Tillsätt 1/2 tsk salt, 1 msk sirap,3 dl rågsikt och sedan lite i taget häller du i 2 dl vetemjöl, eventuellt mer om degen behöver.
Knåda degen och kavla den till två runda plattor låt sedan degen jäsa i 15 min.

Jag tyckte att min hönökaka blev god. Man ska alltid kavla degen med en räfflad kavel, eller sticka degen med en gaffel så att man inte får massa luft bubblor. Jag gjorde misstaget att inte trycka tillräckligt hårt med den räfflade kaveln så jag fick luftbubblor på vissa ställen endå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar