onsdag 7 mars 2012

kanel/vanilj bullar


Ingredienser:
50 g margarin
2 dl mjölk
25 g/ 1/2 paket jäst
1/2 dl socker
1 krm salt
5-6 dl vetemjöl

Fyllning:
socker
kanel/vaniljsocker
margarin

Pensling:
1 ägg
ev. pälsocker

Gör så här:
smält margarin i en kastrull till sätt sedan mjölken och värm den till 37 grader (= fingervarmt)
smula jästen i en skål och häll degspadet över, blanda med träsked. Tillsätt socker, salt och 4 1/2 dl vetemjöl. Arbeta degen smidigt och tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen till den släpper skålen. ställ degen att jäsa i ca 10 min under bakduk. lägg degen på mjölat bakbord och arbeta degen till den är smidig och släpper bakbordet utan mjöl. Kavla sedan ut degen och lägg på fyllningen rulla den och dela sedan den i lika stora bitar, lägg bitarna i formar och låt dom sedan jäsa under bakduk och ställ in dom i ugnen i ca 6 min i 250°

Jag tyckte att mina bullar blev goda. Jag tvinnade och knöt minna bullar istället för att rulla dem för att jag tycker att det är bättre. Tänk på att kavla degen ganska tunn innan du viker ihop den imed att den ska jäsa sedan också.

1. viktigt att tänka på när man bakar med jäst: att man knådar degen och att jästen är i 37 eller 45° och att degen ska jäsa.

2. viktigt att tänka på när man bakar med bakpulver:att man inte ska knåda så mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar